Wat is het verschil tussen een open haard of gesloten haard?

Soorten haarden

Er zijn open houthaarden, inzet houthaarden, open – en gesloten gashaarden, houtgestookte – en gaskachels en multi-brandstof kachels.

In oudere woningen tref je vaak een klassieke open haard. Een open haard geeft stralingswarmte. Een kachel of inzethaard geeft stralingswarmte maar ook hete lucht die de ruimte op temperatuur brengt. Simpelweg wordt er achter de deur van een inzethaard een hogere temperatuur bereikt. Daardoor verloopt de verbranding van het hout vollediger, schoner maar ook efficiënter. Een inzethaard geeft dus meer warmte en rendement. Dat betekent dat u met een inzethaard minder hout nodig hebt om een ruimte lekker te verwarmen dan met een open haard.

Onderhoud

Bij een open haard blijven er veel resten en assen achter. Bij een inzethaard zijn er minder resten en deze resten blijven in de inzethaard, verspreiden zich niet in de kamer. Het opruimen en schoonhouden van de omgeving van de haard is bij een inzethaard makkelijker.

Veiligheid

Bij een open haard moet u altijd oplettend zijn, een inzethaard houdt met een deur vonken tegen.

Flame Design adviseert altijd om een traditionele open haard te laten vervangen door een inzethaard. Inzethaarden zijn er in diverse afmetingen, dus vaak is het mogelijk om, soms met wat kleine aanpassingen, de inzethaard te installeren op de huidige plek van de open haard.

Keuze tussen een houthaard, houtkachel of gashaard

Welk type haard het beste bij u past, is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Is er voldoende ruimte voor de opslag van hout en vind u het  leuk om de haard of kachel zelf aan te steken? Dan is een houthaard of houtkachel waarschijnlijk uw keuze. Wanneer u het liefst zo snel mogelijk wilt genieten van de warmte in huis dan is een gashaard misschien de beste optie.

Wij kunnen een op maat gemaakte offerte voor u maken voor het aanleggen van een open – of gesloten hout- of gashaard nadat wij uw specifieke situatie en wensen in kaart hebben gebracht.

Direct een afspraak maken? Klik hier!